Tárgy


Légyhajtó Győrvárról

légyhajtó

1954

A légyhajtó vagy más néven pásztorlegyező tipikus pásztorfaragás. Az állatok körül gyülekező legyek elhajtására szolgált. Használata a Nyugat-Dunántúl pásztortársadalmára jellemző. Nemcsak a legelőn vagy az istállók körül használták, a házba is bekerült. A 20. század elején a mestergerendán lógott, szükség szerint használták. Később szobadísz lett, a Vasi Hegyhát falvaiban a tükör keretére akasztották. Egy darab természetes faágból háncsrabontással készült eszköz. Egyik végén bodorodó több száz sziács-szalag, másik végén faragott fa lakat van.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Anyagok és technikák
Fa
Település szócikk
Győrvár
A település más megnevezése
Győrvár, Győrvar, Györvár, Gyoerwár
Méretek – leírás
A háncsokra bontott végződés hossza 40 cm, a lakat hossza 6 cm, A nyél átmérője 1,5 - 2,5 cm.
Származási/ keletkezési hely
Győrvár
Szakszerű leírás
Egy természetes faágból, jellemzően kecskerágóból kifaragott eszköz. Az ág kérgét letisztították, aztán a felületén körbe-körbe haladva késsel vékony sziácsszalagokat hasítottak belőle. A hasítást az ág vége előtt befejezték. A kés élére fából faragott kis vezetőeszközt húztak, hogy a felhasított szalagok egyenletesek legyenek. A sziácsszalagok a bot végén visszahanyatlanak, bozontos fürtöt képeznek. Göndörségüket a kés nyomása okozza. A légyhajtót Ár János 1896-ban született győrvári faragóember készítette. Ár fiatal korában a szombathelyi székeskáptalan pácsonyi uradalmának juhásza volt. Őrzés közben kezdett faragni, de édesapja is faragóember volt. A légyhajtót 1954-ben -a régi időket idézve- egy kiállításra készítette.
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Savaria Múzeum SM 59.194.3
Irodalom
Vas megye népművészete. Szombathely, 1996
Weboldal
https://library.hungaricana.hu/en/view/MEGY_VASM_Sk_1996_Vasmegyenepmuveszete/?pg=167&layout=s (Letöltés ideje: 2020.01.30.) https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Malonyai-malonyai-dezso-a-magyar-nep-muveszete-1174D5/iii-kotet-a-balatonvideki-magyar-pasztornep-muveszete-118077/a-pasztor-muveszkedese-11837F/ (Letöltés ideje: 2020.01.30.)
Fájlnév
SM_047_A_0001.jpg; SM_047_A_0002 jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2020-01-30
Dokumentáló
Nagy Endre

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás