A Szombathelyi Egyházmegye térképe

Keletkezés éve : 1807

Őrzési hely: Magyar Nemzeti Levéltár – Vas Megyei Levéltár

Leírás: A történeti térképi ábrázolások közül azért választottuk Kenedics József szombathelyi egyházmegyét ábrázoló, művészien megformált, színezett térképét, mert a teljes projektterületet átfogja. Az 1807-ben kiadott rézmetszet a földrajzi fokhálózatot kettős keretvonalon belül, a tájolást szélrózsával jelöli. Tájolása a maitól eltér, az eredeti térkép jobb oldali szegélyének irányába esik észak. Ebben az időben a nem északra tájolt térképekről rendszerint lehagyták a földrajzi fokhálózat jelzéseit. Kenedics azonban jelzi a szélességi és hosszúsági vonalakat. Mivel észak a lap felső sarkába esik, az alsó és felső keretvonalban nem a hosszúsági, hanem a szélességi fokok jelölései láthatók. Az áttekinthetőség kedvéért elforgattuk az eredeti térképet a mai szemléletnek megfelelően, s arra vetítettük nagyjából rá a projektterületet.

A Szombathelyi Egyházmegye térképe (PDF)

Vas és Zala vármegyék térképe

Keletkezés éve : 1855

Őrzési hely : Magyar Nemzeti Levéltár – Vas Megyei Levéltár

Leírás: Vas és Zala megyének az Osztrák-magyar Monarchia virágkorában készült térképeit összeillesztve láthatjuk a projekt-terület és szomszédságának földrajzi-közigazgatási tagolódását.

Vas és Zala vármegyék térképe (PDF)

Vas megye területi változásai a 20. században

Keletkezés éve : 1910 után

Őrzési hely: Magyar Nemzeti Levéltár – Vas Megyei Levéltár

Leírás : A Monarchia utolsó éveiben készült térkép – hozzátéve az 1920 és 1944 közötti területi változásokat – jól mutatja a projekt-terület nyelvi sokszínűségét (névmagyarosítás!).

Vas megye területi változásai a 20. században (PDF)