Tárgy


Korsó Bajánsenyéről

korsó

Podaril: Imre Fenyvesi

19. század

Kívül, belül mázatlan, egyfülű, hasas, szűk kiöntőrésszel ellátott korsó. Bekarcolt dísze: hét körbefutó vonal közt négy mullámvonal. Évszámos és feliratos.
A korsókat a “korsós” készítette nagy mennyiségben. Csak az egyedi darabokon volt évszám vagy felirat. Mérete és kb. 10 literes űrtartalma szerint “nagykorsónak” számít.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Anyagok és technikák
mázatlan kerámia
Település szócikk
Bajánysenye
A település más megnevezése
Bajánháza, Bajanháza, Bajanhauß, Baján-Háza, Bajanhása, Bájanháza, Bayanhauß, Őrbajánháza, Baján-háza, Baianhausn, Dávidháza, Senyeháza, Kotormány, Őrbajánháza, Könyeháza
Méretek – leírás
talpátmérő: 14,7 cm; szájátmérő: 5,1 cm
Feliratok és jelzések
“1897”, “BI”, “Gergácz Józsefné”, “BI”
Származási/ keletkezési hely
Bajánsenye
Szakszerű leírás
Agyagból korongolt, égetett, kívül és belül mázatlan, egyfülű, hasas, szűk kiöntőrésszel ellátott korsó. A nyak alatt margarétára emlékezetető dísz, benne “BI” monogram. Alatta hét körbefutó vonal közt négy mullámvonal. A 4. és 5. körbefutó vonal közt “1897” bekarcolt évszám. A 2. és 3. körbefutó vonal közt “Gergácz Józsefné” és “BI” felirat. A 2. és a 7. vonal közt ferde, enyhe bordázat, majd a 7. vonal alatt, a korsó talprészéig nagyon enyhe, vízszintesen körbefutó bordázat látható. Oldalán két lyuk ronggyal és kátránnyal foltozva.
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Savaria Múzeum 74.6.1
Irodalom
Kresz Mária: Fazekas, korsós, tálas. Néhány szempont fazekasközpontjaink kutatásához és összehasonlításához. Ethnographia. A Magyar Néprajzi Társaság Értesítője. 71. évf. 1960. 297-389.
Fájlnév
SM_003_A_0001.jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-02-06
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás