Tárgy


Kivonat a kereszteltek anyakönyvéből Szentpéterfáról

Kivonat

Martinkovics Antal

1823

Az egyházi anyakönyvek 1895. október l-ig, az állami anyakönyvezés bevezetéséig közokirat jelleggel bírtak. Nagy Lajos király adományozta 1369-ben a monyorókeréki uradalmat Ellerbach Konrád fiának, valószínűleg ő építette fel a mai szentélyt és a sekrestyét 1380 tájékán. Száz évvel később Ellerbach Berthold átépítette, kibővítette a XIV. századi templomot, de tornyot nem épített hozzá. Az 1981. évi feltárás szerint 1735-ben a templom leégett, csak a gótikus szentély kerámiája és a sekrestye maradt meg. Az újjáépítéskor a hajót barokk boltozattal látták el, kialakították a kórust, és a templomhoz tornyot építettek. 1811-1829 között Martinkovics Antal volt a plébános, az ő aláírása látható.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Anyagok és technikák
papír
Település szócikk
Szentpéterfa
A település más megnevezése
Szt-Péterfa, Szent-Péterfa, Szent Péterfa, Sz. Péterfa, Prostrum, Sz: Péterfa in Dnios Monyorok, Sz: Péterfa, Szent Péterfalva, S. Péterfa, Petrovoszelo, Petrovo Szello, Petrowosello
Feliratok és jelzések
Martinkovics Antal plébános aláírása
Származási/ keletkezési hely
Szentpéterfa
Szakszerű leírás
Az egyházi anyakönyvek 1895. október l-ig, az állami anyakönyvezés bevezetéséig közokirat jelleggel bírtak.
Nagy Lajos király adományozta 1369-ben a monyorókeréki uradalmat Ellerbach Konrád fiának, valószínűleg ő építette fel a mai szentélyt és a sekrestyét 1380 tájékán. Száz évvel később Ellerbach Berthold átépítette, kibővítette a XIV. századi templomot, de tornyot nem épített hozzá. Az 1981. évi feltárás szerint 1735-ben a templom leégett, csak a gótikus szentély kerámiája és a sekrestye vészelte át a tűzvészt. Az újjáépítéskor a hajót barokk boltozattal látták el, kialakították a kórust, és a templomhoz tornyot építettek. A szentély padlója alá kripta készült. A barokk oltárokat Ausztriából kapta a templom. 1811-1829 között Martinkovics Antal volt a plébános, az ő aláírása látható az iraton.
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Savaria Megyei Hatókörű Múzeum HI 70.3.3.
A dokumentálás dátuma
2019-01-24
Dokumentáló
Mészáros Irén

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás