Tárgy


Keretezett esküvői kép Vönöckről

kép

20. század

Esküvői kép. Evangélikus családoknál a 19–20. század fordulójától gyakori. A nemzeti hősöket ábrázoló 19. századi – akkor már kicsit divatjamúlt – olajnyomatok, konfirmációi emléklapok, Luther-kép mellé, a szobák legreprezentatívabb pontjára kerültek. A vönöcki kép barna tónusú. A menyasszony fehérben, a vőlegény huszár egyenruhában van. Sapkája és parolinja pirosra, a mellén lévő virág szára zöldre színezett. A kép kerete lapolással szögeléssel összeállított, faragott pásztormunka.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Anyagok és technikák
fa, faragott, szegezett, színezett fénykép
Település szócikk
Vönöck
A település más megnevezése
Vönöczk, Vőnőczk, Woenoeczk, Vönőcz
A tárgy méretei (H/SZ/M)
74 cm / 61 cm / 4 cm
Méretek – leírás
A kép mérete: 54 cm x 39 cm
Szakszerű leírás
Keretezett esküvői kép. A kép mérete 54x39 cm, barna tónusú színezett fénykép. A menyasszony hátratűzött hajú, magas nyakú fehér ruhában van. A vőlegény pödrött bajszú huszár. Sapkája és parolinja pirosra, a vőlegényvirág szára anilinfestékkel zöldre festett. Kerete pásztorfaragás. Csúcsosra faragott, a sarkokon egymást keresztező lécekből állították össze. A keret végső profilja három rétegű, szögezéssel kialakított. Alapja kb. 6x1,5 cm keresztmetszetű, szélein holkergyaluval ívesre gyalult, végein kihegyezett, a sarkokon lapolással összeállított keretléc. Az oldalmezőkre fűrészfogasan sűrűn bevágott 3,5x0.5 cm keresztmetszetű falemez, majd középen „magyar bajusz” motívumból induló, ujjnyi vastagságú, íves, hullámos faragvány került. Sarkain az összeillesztést elfedő, négyzet alakú fogazott lemez van. A lemezre kör keresztmetszetű, apró gyöngysorból induló, mélyen bevágott, domború rozetta került.
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Savaria Múzeum SM 93.14.1 (Kiállítva a Vasi Skanzen Vönöcki Házában)
Fájlnév
SM_124_A_0001 .jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-12-09
Dokumentáló
Nagy Endre

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás