Személyiségek


Szikszay Edit, Gellért Károlyné

néprajzi gyűjtő, gyűjtemény alapító

Református lelkészcsaládból származott. A Kőszegi evangélikus gimnáziumban érettségizett, Pápán tanítóképzőt, Pécsett tanárképző főiskolát végzett. Őriszentpéteren tanított haláláig. 1949 és 1955 között politikai fogoly volt Szibériában. 1961-től előbb iskolai gyűjteményt, majd muzeológusok bíztatására falugyűjteményt hozott létre csaknem ezer tárggyal. 1964-ben pályaműként a Savaria Múzeumba beküldte az „Őrségi Gyűjtemény leírását”, melyből az egyes tárgyak élettörténete is megismerhető. A helyi Művelődési Ház és Városi Könyvtár tetőterében látogatható a 2004 óta nevét viselő „Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény”.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Őriszentpéter
A település más megnevezése
Sz. Péter, Sz: Péter, SanktPeter, SzvetiPeter, EöriSzentPéter, S. Péter, ŐriSzentPéter, St. Peter, SzvetiPeter, Szt-Péter, ÖrSzentPeter, SzentPéter, Őri-Szent-Péter, Eöri-Szent-Péter
Születési hely és idő
Szombathely, 1924. 02. 15.
Elhalálozás helye és ideje
Őriszentpéter, 1997.
Életrajz
1949 februárjában koholt vádak alapján hazaárulással, kémkedéssel vádolták és 25 évre ítélték mint a Szovjetunió elleni kémet. Politikai fogoly lett és Z 316¬-os számmal Szibériába vitték, ahol saját elmondása szerint „nincs tavasz és nincs ősz, nincs átmenet a tél és a nyár között, nincs a virágoknak illata, nincs a madaraknak hangja és nincs szerelem”. Rabtársaival együtt erdőirtáson dolgozott, fűrészelt, gallyazott, fát vontatott. Megtanult oroszul, hogy életben maradhasson. A túlélésben neveltetése, intelligenciája és nyelvtudása segítette. Sztálin 1953-ban bekövetkezett halálát követően kicsit javult a helyzet a lágerben, majd végül 1955. november 25-¬én ért haza. 1976 februárjában rehabilitálták, ítéletét bűncselekmény hiányában hatályon kívül helyezték. 1997-ben hunyt el, az őriszentpéteri városszeri temetőben nyugszik. 2003-ban posztumusz megkapta Őriszentpéter díszpolgára címet.
Gyűjteményének leírása megtalálható a Savaria Múzeum Néprajztudományi Osztályán. (Gellért Károlyné, Az őrségi néprajzi gyűjtemény anyagának ismertetése. SNA-441)
Alkotások
Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény
Weboldal
https://web.archive.org/web/20160304210221/http://www.vasivirtualismuzeum.hu/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&sobi2Id=11&Itemid=60 (Letöltés ideje: 2019. 03. 29.)
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-03-29
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás