Személyiségek


Frideczky György

plébános, imakönyv író

A Válon született, Zágrábban teológiai végzettséget szerző Frideczky 1849-ig a zágrábi egyházmegyében szolgált. 1848. márciusától 1849. augusztus 13-ig a Sándor gyalogezred, majd 1850 októberéig a gráci katonai kórház lelkésze volt. Azután került a szombathelyi egyházmegyébe: 1860-tól halálig Nagynarda plébánosa volt. Gyerekeknek állította össze az „Őrangyal” című, horvát nyelvű imakönyvet. 1874-től ő volt a rohonci tankerület tanfelügyelője. A nardai plébánia épületének és gazdasági épületének felépítése ő idejében történt. 1848-as szabadságharcos zászlót adományozott a Vasmegyei Régészeti Egyletnek. Sírját a nardai temetőben gondozzák.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Narda
A település más megnevezése
Kis-Narda, Kis Narda, Klein Nahring, Kiss Nárda, Klein Naring, Malá Nardá, Kiss Narda, Nárda, Kisch-Nárda, Klein-Nahring, Malá Narda, Kis Nárda, K. Nasring, Kis-Nárda, Klein-Naerring. NAGYNARDA Nagy Nárda, Nagy Narda, Grosz Nahring, Groß Naring, Velika Narda, Nárda, Nagy-Nárda, Groß-Nahring, Velike Narda, G. Nasring, Nagy- Nárda, Gross-Naerring
Születési hely és idő
Vál, 1820.04.14.
Elhalálozás helye és ideje
Nagynarda, 1887.06.28.
Életrajz
A Válon született, Zágrábban teológiai végzettséget szerző Frideczky 1849-ig a zágrábi egyházmegyében szolgált. 1848. márciusától 1849. augusztus 13-ig a Sándor gyalogezred lelkésze volt, majd 1850 októberéig a gráci katonai kórházban lelkészkedett. Azután került a szombathelyi egyházmegyébe. 1860-tól halálig Nagynarda plébánosaként szolgált. Gyerekeknek állította össze az „Őrangyal” című, horvát nyelvű imakönyvet: bár plébániáján a horvátok sto-nyelvjárást beszélnek, ő a szemináriumban tanult káj-horvát nyelven írta meg. 1874-től ő volt a rohonci tankerület tanfelügyelője. Kiadott egy horvát-magyar nyelvtant is, de ennek – egyelőre – nem ismertek ránk maradt példányai. A nardai plébánia épületének és gazdasági épületének felépítése ő idejében történt. A 107. gyalogezred 1848-as szabadságharcos zászlaját a Vasmegyei Régészeti Egyletnek adományozta. Sírját a nardai temetőben gondozzák a hívek és az egyházközség.
Alkotások
Angel Čuvar ili: molitce i duhovne pesme za vsakdašnju školsku detcu. V-Szombathelyu, tiskom Ermerika Bertalanffy-a, 1869.
Irodalom
Horváth Sándor: Narda. /Száz magyar falu könyvesháza/ h.é.n. 120–121.
Fájlnév
SM_080_E_0001.jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2020-02-27
Dokumentáló
dr. Horváth Sándor

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás