Szellemi kulturális örökség


Hímestojás motívumok Bucsuban

hagyományok és szokások

Bucsu

A húsvéti tojások festésének legelterjedtebb technikája a nyers tojásnak visszal „megírása” volt. A tojás felületét vonalakkal felezték vagy negyedelték. Bucsuban a „megírt", viaszolt tojások egyes motívumainak nevei: „8 vagy 24 szíves", „dobköteles", „leveles" és „gráblás" (gereblyés). A „dobköteles” minta a Dunántúlon ismert. Egyesek szerint Krisztus kötelékét jelképezi. Gyakori motívum a gereblyefejhez hasonló ábra. A díszítmény megnevezése utal arra a mezőgazdasági eszközre, amelyre hasonlít. Bucsuban a “grábla” horvát szó. A keresztszülők húsvétkor keresztgyerekeiet ajándékozták meg 2-5 hímestojással.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Bucsu
A település más megnevezése
Butsching, Bucsa, Bucschu, Butsu, Búcsú, Bucsina.
Szakszerű leírás
A húsvéti tojások festésének legelterjedtebb technikája a visszal „megírás” volt. Pálcára erősített fémcsövecskét, tollcsévét mártogatnak forró méhviaszba. Ezzel írják rá a mintát a nyers tojás felületére. Majd hagymahéjas vízben megfőzik. A kemény viasz lekaparása után megjelenik a színtelen minta. A tojás felületét vonalakkal felezik vagy negyedelik. Bucsuban a „megírt", viaszolt tojások egyes motívumainak nevei: „8 vagy 24 szíves", „dobköteles", „leveles" és „gráblás" (gereblyés). A „dobköteles” minta a Dunántúlon ismert. Egyesek szerint Krisztus kötelékét jelképezi. Gyakori motívum a gereblyefejhez hasonló ábra. A díszítmény megnevezése gyakran utal olyan mezőgazdasági eszközre, amelyre hasonlít. Bucsuban a “grábla” horvát szó.
Irodalom
Horváth Sándor: Népszokások, vallásos élet.
In: Gráfik Imre (szerk.), Vas megye népművészete. Szombathely, 1996. 299.
Györgyi Erzsébet: A tojáshímzés díszítménykincse. Néprajzi Értesítő, Budapest, 1974, 34.
Gönczi Ferenc: Göcsej s kapcsolatosan Hetés vidékének és népének összevontabb
ismertetése. Kaposvár, 1914.
Fájlnév
SM_014_D_0001.jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-09-05
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás