Szellemi kulturális örökség


Hármaskönyv Csörötnekről

hagyományok és szokások

Csörötnek

Kuntár Lajos szülőfalujáról írt monográfiája hármas tagolású. Az “első könyv” a szerző publicisztikai írásait tartalmazza, életrajzi vonatkozásokkal. A “második könyv” közel 150 oldalas. Levéltári forrásokra hivatkozva ismerteti a település történetét a középkortól a 20. sz. végéig. Ír a társadalmi és gazdasági viszonyokról, oktatásról, legtöbbet a lakosok életmódjáról. Kuntár lejegyezte a helyi mondákat, hiedelmeket, ünnepekhez kötődő szokásokat is. A “harmadik könyvben” a falubeliek és a saját visszaemlékezéseit olvashatjuk a községben történtekről. Különösen értékesek a második világháború eseményeire, illetve az 1950-es évek kényszermunkatárborokba való kitelepítésekre emlékezések.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Csörötnek
A település más megnevezése
Csőrőtnek, Schreitling, Cseretnek, Csrintling, Schrietling, Schrintling, Csritnik, Cschoeroetnek, Cscheretnek, Csőnetnek, Schriedling, Schroedling
A hagyomány, tudás vagy tevékenység hordozója
Kuntár Lajos (1914-2005)
Szakszerű leírás
Kuntár Lajos 16. századi vámjegyzéket talált arról, hogy a csörötnekiek ausztriai vásárokban értékesítették termékeiket. A fuvarozás is jövedelmi forrás volt. A határ lezárása, 1920 után, a legális kereskedelmet a csempészés váltotta fel. A házipar elsorvadt, a kézműipar tovább élt. A könyvet forrásértékű illusztrációk, fotók egészítik ki.
Irodalom
Kuntár Lajos: Hármaskönyv Csörötnekről. Vas Megye Tanácsa Kiadói Alap. Szombathely, 1990
Weboldal
https://library.hungaricana.hu/en/view/VASM_Vhk_1991/?pg=84&layout=s. (Letöltés ideje: 2019.0 3. 12. )
Fájlnév
SM_021_D_0001.jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-03-12
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás