Szellemi kulturális örökség


A rábavidéki szlovének rönkhúzása

hagyományok és szokások

változó / a Szentgotthárd környéki szlovén falvak: Felsőszölnök, Alsószölnök, Szentgotthárd-Rábatótfalu, Szakonyfalu, Apátistvánfalva, Kétvölgy, Orfalu

A rönkhúzás a farsang végén egy fenyőrönkkel kötött mókaházasság, melynek során a rönköt „menyasszonnyal” és „vőlegénnyel” vőfélyeknek és koszorúslánynak öltözött legények és leányok – jelmezesek mókázása kíséretében – a falu központjába húzzák. A Rába-vidéki szlovének szokása a magyar és az osztrák szokástól abban tér el, hogy szlovén és magyar nyelven beszélnek a főbb szereplők. Ma is csak akkor tartják meg, ha tényleg senki nem házasodik farsang idején. 1904 óra 27 alkalommal volt rönkhúzás a vidéken.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Felsőszölnök/Gornji Senik
A település más megnevezése
FelsőSzőlnek, OberZeming, FelsőSzőlnők, Felsö-Szőmek, Soelnek, Felschoe-Soelnek, Ober-Zening, FelsőSzölnök, FelsöSzőlnők, GornySzűnűk, FelsöSzölnök, Szölnök, Szölnök, Felső-Szölnök, Ober- Zemming, GornyiSzinik
A hagyomány, tudás vagy tevékenység hordozója
vegyesen, fiatalok
Szakszerű leírás
Farsangi szokás, 2015 óta szerepel a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén. A jelölést az Országos Szlovén Önkormányzat nyújtotta be, amely a rönkhúzások lebonyolításában és finanszírozásában azóta is jelentős szerepet vállal. A rönkhúzás a farsang végén egy fenyőrönkkel kötött mókaházasság, melynek során a rönköt „menyasszonnyal” és „vőlegénnyel” vőfélyeknek és koszorúslánynak öltözött legények és leányok – jelmezesek mókázása kíséretében – a falu központjába húzzák. A Rába-vidéki szlovének szokása a magyar és az osztrák szokástól abban tér el, hogy szlovén és magyar nyelven beszélnek a főbb szereplők. Ma is csak akkor tartják meg, ha tényleg senki nem házasodik farsang idején. 1904 óra 27 alkalommal volt rönkhúzás a vidéken.
Irodalom
Eperjessy Ernő: Borovo gostüvanje pri porabskih Slovencih = Rönkhúzás a Rába menti szlovéneknél. Kozár Mária (szerk.): Etnologija Slovencev na Madžarskem 2. – A magyarországi szlovének néprajza 2. Budapest, 1999. 9-128.
Fájlnév
SM_037_0001.jpg; SM_037_0002.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2018-12-31
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Magyar
Skip to content