Szellemi kulturális örökség


A Fekete-tó eredetmondája Farkasfán

szájhagyomány és népköltészet

Farkasfa

A Fekete-tó Orfalu, Farkasfa és Szalafő települések találkozásánál fekszik. Nem vízzel telt tó, hanem tőzegmohaláp, mocsár. Eredetét több szövegváltozatban is feljegyezték. Farkasfán úgy tudják, hogy a helyén egy templom állt. Egyszer a karácsonyi éjféli miséről elkésett egy asszony. A templom küszöbére érve azt mondta magában, hogy el kellene süllyednie szégyenében templomostul együtt. Kívánsága be is teljesedett. Azóta minden szenteste éjfélkor a tóból csengettyűszó hallatszik. Egyesek szerint Tóka Ferenc öregapja egyik karácsony éjjel megfigyelte a jelenséget, és egy papot meg két ministránsgyereket látott a tó közepén lesüllyedni.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Farkasfa
A település más megnevezése
Farkischdorff, Farkasovczy, Farkaschfa, Farkischdorf, Farkisdorf, Farkasovczi, Farkasovczy, Farkissovczi
A hagyomány, tudás vagy tevékenység hordozója
Róka Gyula, Takács Ferenc
Szakszerű leírás
Nemes-Népi Zakál György már 1818-ban is mocsárként írja le a tavat: „Szalafőn a Fekete Tó, amely a Hegyek közt egy olyan le Süllyedő motsár, melyben a leghosszabb le szúrt fa sem ér kemény feneket.”
Irodalom
Vas megye földrajzi nevei. Szombathely, 1982, 391.
Magyar Zoltán: Őrségi mesék és mondák. Magyar népköltészet tára XV. Budapest, 2013. 168-171.sz.
Weboldal
https://www.alon.hu/helyi-hirek/2017/01/ismeri-az-orsegi-fekete-to-legendajat (Letöltés ideje: 2019. 03. 21.) http://real.mtak.hu/9986/1/Orseg_nyomda_beliv_pdfa.pdf . (Letöltés ideje: 2019. 03. 21.)
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-03-21
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás