Levéltári anyag


Bántornya (Turnišče) település mezővárosi rangjának eltörlése

dokumentum

Turniscsai Községi Bizottság

1934. 12. 8.

papír

Turnišče több évszázadon keresztül különleges ranggal rendelkezett, mezőváros volt. Számos olyan dokumentum maradt fenn, amelyekkel a turniščei lakosok újra és újra bizonyították a nekik adományozott mezővárosi jogaikat. 1934. november 23-án a községi bizottság úgy döntött, hogy megszünteti a község mezővárosi rangját. Javaslatukat azzal indokolták, hogy a községi lakosok szegények, és a rang miatt magas adókat kell fizetniük. A Belügyminisztérium kérelmüknek eleget tett. A mezővárosi rangot Turnišče 1935. április 19-én vesztette el, ezt a Drávai Királyi Bánság Szolgálati Közlönyében is közzétették 1935-ben.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Település szócikk
Turnišče
A település más megnevezése
Bántornya, Törnišče
Terjedelem
1 kos
Származási/ keletkezési hely
Turnišče
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Pokrajinski arhiv Maribor /Maribori Területi Levéltár SI_PAM/0077 Občina Turnišče Zapisniki sej občinskega odbora 1935, TE 1
Irodalom
Varašanci – prekmurski meščani: trg Turnišče v arhivskih virih. Katalog k razstavi, zvezek 36, 2011. Maribor: Pokrajinski arhiv Maribor.
Fájlnév
PAM_119_B_0002
Felbontás
400 x 400 dpi
Felhasználás korlátozása
brez omejitev
A dokumentálás dátuma
2018-09-26
Dokumentáló
Gordana Šövegeš Lipovšek

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás