Levéltári anyag


Plagam controversam inter Possessionem Győrvár et Bona Venerabilis Capituli Sabariensis de Castro Ferreo repraesentans

dokumentum

Joseph Baczo

1805

Papír

A középkori földművelés rendszerében a falu határát több részre osztották, egy-egy paraszti gazdaság szántóterülete több - a vetésforgó szerint legalább három - részből, azaz nyomásból állt. A jobbágytelkek tehát sok parcellában helyezkedtek el, szétszórtan a település környékén. A tagosítás az a földbirtok-rendezési művelet, amelynek során a gazdák szétszórt, sok apró darabból álló birtokait összevonják, és ki-ki egy tagban kapja meg földjét. A tagosítások az 1836. évi törvények után indultak meg, az úrbéres viszonyok felszámolásával párhuzamosan. A legtöbb helységben azonban a 19. sz. második felében és a századforduló táján tagosítottak.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Település szócikk
Győrvár
A település más megnevezése
Bodóhegy
Terjedelem
1 db.
Szakszerű leírás
A tagosítás településre gyakorolt hatása elsősorban a tanyafejlődés terén figyelhető meg. Olyan vidékeken is megindult a tanyafejlődés, ahol erre a falvak úrbéres jogállása és viszonylag kis határa miatt előzőleg nem volt példa. Egyes helységekben a külterület tagosítását egybekapcsolták a halmazos belterület utcássá rendezésével. Egy-egy helység esetében a tagosítás elmaradása, ill. késése a régi határhasználati rendszerek fennmaradását és a régi települési sajátosságok továbbélését eredményezte. Az úrbéri/tagosítási térképek valójában a földbirtokkönyvek mellékletei, amelyek listaszerűen sorolják fel a birtokokat.
Irodalom
Simonffy Emil: A parasztföld és a tagosítás (A parasztság Magyarországon a kapitalizmus korában, szerk. Szabó István, 1848–1914, I. Bp., 1965)
Fájlnév
MNL_VaML_0047_B_0021
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozás nélkül
A dokumentálás dátuma
2020-02-13
Dokumentáló
Kóta Péter

Galéria


A digitalizált forrás 3D vizualizációja


Nézd meg a 3D vizualizációt

Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Magyar
Skip to content