Levéltári anyag


Mária Terézia urbáriuma a zalaivándi (Ivanci) lakosok számára

dokumentum

ismeretlen szerző

1782

papír

Mária Terézia reformjai, amelyek a Habsurg Monarcia magyar részén, Muravidéken is bevezetésre kerültek, jelentősen különböztek a monarchia más részeinek reformjaitól. Közéjük tartozott az egységes úrbéri rendelet bevezetése, amely a jobbágyság és a földesurak közötti viszonyokat szabályozta. Bevezetésére 1766. december 29-én került sor. Minden település urbáriumot kapott, tabellákkal, amelyben lajstromozták a jobbágyságot és a földbirtokokat. Az urbárium része volt a híres kilenc pont is (lat. novem puncta). A történelem során először kérdezték meg az alattvalókat járandóságaikról, adóikról és gazdálkodásukról. Minden muravidéki falu, köztük Ivanci is kapott ilyen urbáriumot.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Település szócikk
Ivanci
A település más megnevezése
Zalaivánd, Iváncz
Terjedelem
1 knjiga
Származási/ keletkezési hely
Ivanci
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Pokrajinski arhiv Maribor / Maribori Területi Levéltár Arhivski fond: SI_PAM/0039 Zbirka gradiva za Prekmurje, TE 1, ovoj 1/2 SI_PAM/0039/010/00004
Irodalom
Šövegeš Lipovšek, G., 2016. Terezijanski urbarji za Prekmurje. V: Urbarji na Slovenskem skozi stoletja. Ljubljana: Arhiv Republike Slovenije. Str. 175–206.
Fájlnév
PAM_052_B_0001
Felbontás
400 x 400 dpi
Felhasználás korlátozása
Brez omejitev
A dokumentálás dátuma
2018-12-04
Dokumentáló
Ksenija Rojht, Gordana Šövegeš Lipovšek

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás