Levéltári anyag


A Jankó házaspár levelezése az első világháború idején

dokumentum

Jankó Zsigmond és Kovács Matild

1914-1918

papír

1999-ben egy szentlászlói régi házban leltek a Jankó házaspár, első világháborúban írt leveleire. A lelet felbecsülhetetlen értékű, hiszen több mint 400 darab, négy év alatt írt levél maradt fenn. A levelezés, az akkori üzenetváltás nagyon szép példája, a hátország és a később kórházba kerülő, fronton szolgáló katona között. Matild levelei is érdekesek. Naponta írt az otthoni állapotokról. A betakarításról, a mezőgazdasági munkákról, a háziállatokról, az árakról, a falubeli és környékbeli rendezvényekről, a falusi pletykákról, más nők hűtlenkedéseiről, lopásokról, balesetekről, katasztrófákról, betegségekről és az elesett és eltűnt falubeliekről, akik Zsiga ismerősei vagy barátai voltak.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Település szócikk
Motvarjevci/Szentlászló
A település más megnevezése
Szécsiszentlászló
Méretek – leírás
različne velikosti
Terjedelem
400 kosov
Származási/ keletkezési hely
Motvarjevci, vzhodna in romunska bojišča prve svetovne vojne, vojaške bolnišnice
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Pokrajinski arhiv Maribor /Maribori Területi Levéltár SI_PAM/1958 Jankó Zsigmond
Irodalom
Vágyakozás a lövészárkokból: egy szécsiszentlászló házaspár, Jankó Zsigmond és Kovács Matild levelezése az 1. világháború alatt, 2014. Lendva: Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet; Maribor: Területi Levéltár = Lendava: Zavod za informativno dejavnost madžarske narodnosti; Maribor: Pokrajinski arhiv.
Fájlnév
PAM_074_B_0001
Felhasználás korlátozása
Brez omejitev
A dokumentálás dátuma
2018-09-03
Dokumentáló
Gordana Šövegeš Lipovšek

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás