Épített örökség


Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékház Csöngén

települési örökség

Csönge, Rába u. 11.

A házban töltötte gyermekkorát Weöres Sándor költő. Halálának évében (1989) alakítottak ki az épületben egy emlékszobát. 2006 óta az összes helyiségben kiállítás látható. Felesége Károlyi Amy költő életművét is bemutatva, a költőházaspár hagyatékából származó bútorok, könyvek, fényképek kéziratok felhasználásával. Az épület melletti parkban áll Weöres Sándor mellszobra a Vas megyei üdvözlet című versének „kéziratával”. Segesdi György szobrász alkotása a költő születésének 90. évfordulójára készült.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Csönge
A település más megnevezése
Csőnge, Cschoenge, Tsönge
Fő építőanyag
tégla
Helyszín
Csönge, Rába u. 11.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Weöres Sándor és Károlyi Amy költők
Szakszerű leírás
A ház zárt folyosóján olvasható az íróházaspár életrajza. A bal oldalon nyíló első szobában a Weöres család emlékei, W. Sándor doktori oklevele (1939), fényképek láthatók. A második szobában W. Sándor szellemi kapcsolatai ismerhetjük meg (pl. Füst Milán, Várkonyi Nándor, Bartók Béla, Kodály Zoltán stb.). A harmadik szobában W. Sándor egykori háló- és dolgozószobájából származó berendezési tárgyak mellett meghallgatható, ahogy a költő saját verseit mondja. A negyedik szobában Károlyi Amy dokumentumait, személyes tárgyait ismerhetjük meg.
Weboldal
http://csonge.hu/pages/latnivalok.php ( Letöltés ideje: 2019.10.12.)
Fájlnév
SM_020_E_0001.jpg; SM_020_E_0002.jpg; SM_020_E_0003.jpg; SM_020_E_0004.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-10-12
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás