Épített örökség


Tájház Rábagyarmaton

települési örökség

Rábagyarmat, Fő utca 13.

1850

Az 1850-ben épült füstöskonyhás lakóház 1970-től tájházként működik. 1983-ban visszaépítették mellé a kamrát és az istállót, a pajta hiányzik. A helyiségek egy tető alatt, a telken hosszanti irányban helyezkedtek el. A ház falai fenyőgerendákból vannak, tetejét rozsszalmával fedték. Homlokzatán a trapéz alakú deszkaorom faragott díszítésű. A szoba mestergerendáján 1850-es évszám az építés idejét dokumentálja. A konyha szoba felöli belső sarkában tüzelőpadkás kemence van, ahonnét a szobai cserépkályha is fűthető. Bútorok: evősarok sarokpadokkal, asztallal, székekkel, felette tálasfogasokkal, fiókos sublót, két ágy, festett láda. 2003-ban felújították. A szalmatetőt, cseréptetőre cserélték.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Rábagyarmat
A település más megnevezése
Gyarmat, Gyarmath, Ruprecht
Fő építőanyag
fa
Helyszín
Rábagyarmat, Fő utca 13.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Ács László tanár, néprajzi gyűjtő
Az egység védelmi státusza
műemléki védelem alatt áll
Szakszerű leírás
Az épület keresztvéges boronafalú, gerendafödémes, keresztirányú mestergerendákkal és döngölt földes padozatú. A boronaelemeket fenyőfából, a talpfákat tölgyfából bárdolták. A szoba mestergerendáján 1850-es vésett évszám van. Tetőszéke ollóágas, gerincszelemenes, elől csonkakontyos. A tető kettőzött és kötözött zsúppal fedett volt, gerincén sározott zsúpszegéssel. Az udvar felőli tornácról nyílnak a helyiségek ajtói. A csonkakonty alatti, konzolosan előálló trapéz alakú deszkaorom tartó-, illetve keretgerendái fűrészelt, vésett és faragott díszítésűek. A mestergerendák és a közfalak legfelső boronaelemeinek tornácra kinyúló része is.
Irodalom
Bárdosi János, A rábagyarmati füstöskonyhás lakóház. Savaria – A Vas Megyei Múzeumok Értesítője. 13-14. (1979-1980). Szombathely, 1984.285-294.
Weboldal
http://www.pannonkapu.hu/turizmus/latnivalok/muzeumok-bemutatohelyek (Letöltés ideje: 2019.03.31.)
Fájlnév
SM_102_C_0001.jpg; SM_102_C_0002.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-03-31
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás