Épített örökség


Szentgyörgyi Horváth kastély

települési örökség

Répceszentgyörgy, Fő utca 2.

18–19. század

A Szentgyörgyi-Horváth barokk kastélyegyüttes 1780 körül épült, tervezőjének Hefele Menyhértetet tartják. A főépület szabadon álló, egyemeletes, téglalap alaprajzú. Az utcai és a kerti homlokzat középső három tengelye lizénákkal kialakított, timpanonnal lezárt homlokzatú rizalitot alkot. Hosszoldalain oszlopos, kőbábos korlátú erkély van. Kőkorlátos a lépcsőház, csehsüvegboltozatosak a folyosók, stukkós tükörboltozatosak a szobák. A kastély együtteséhez tartoznak az egykori gazdasági épületek, melléképületek. Ezek késő barokk koriak, földszintesek. A kastélyhoz kastélypark tarozik. A 19. század végén eklektikus stílusban átalakították.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Répceszentgyörgy
A település más megnevezése
Sz. Győrgy, Sz: Győrgy, Szent Győrgy, S. Gyoergy, Szent György, Szent-György, Sankt-Georgen
Fő építőanyag
tégla
Egység azonosítószáma
9276
Helyszín
Répceszentgyörgy, Fő utca 2.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Szentgyörgyi Horváth család: Horváth István a szentgyörgyi kúriát 1631-ben szerezte meg. A híres füredi Anna-bál is e családhoz köthető, az első ilyen bált szentgyörgyi Horváth Krisztina tiszteletére tartották 1825-ben. 1905-től 1945-is a szombatelyi püspök nyaralója volt.
Az egység védelmi státusza
műemléki védelem
Szakszerű leírás
A Szentgyörgyi-Horváth barokk kastélyegyüttes 1780 körül épült, tervezőjének Hefele Menyhértetet tartják. A főépület szabadon álló, egyemeletes, téglalap alaprajzú. Az utcai és a kerti homlokzat középső három tengelye lizénákkal kialakított, timpanonnal lezárt homlokzatu rizalitot alkot. Hosszoldalain négy oszlopon álló, kőbábos korlátú erkély van a bejáratok felett. Kőkorlátos a lépcsőház, csehsüvegboltozatosak a folyosók, stukkós tükörboltozatosak a szobák. A kastély együtteséhez tartoznak az egykori gazdasági épületek, melléképületek. Ezek késő barokk koriak, földszintesek. A kastélyhoz kastélypark tarozik. A 19. század végén eklektikus stílusban átalakították.
Fájlnév
SM_105_A_0001.jpg; SM_105_A_0002.jpg; SM_105_A_0003.jpg; SM_105_A_0004.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-05-28
Dokumentáló
Cebula Anna

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás