Épített örökség


Szent Anna-templom Farkasfán

szakrális építészeti örökség

Farkasfa

2000

A templom a 2000 éves keresztény jubileum és az 1000 éves magyar kereszténység tiszteletére épült,
Mangliár László okleveles építészmérnök tervei alapján. Védőszentje: Szent Anna és családja, Szent István és családja. Egyhajós, karzattal, szentéllyel, sekrestyével, gyóntatószobával, vizesblokkal ellátott. Az ülőhelyek száma 100. A gravírozott ablakok a 20. sz. „szentjeit” ábrázolják: Mindszenti József, Apor Vilmos, Brenner János, Márton Áron, Batthyány-Strattmann László, Teréz anya. A faszerkezetű nyitott toronyban lévő harang a Hármashatár Baráti Kör és a burgenlandi St. Martin egyházközség ajándéka.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Farkasfa
A település más megnevezése
Farkischdorff, Farkasovczy, Farkaschfa, Farkischdorf, Farkisdorf, Farkasovczi, Farkasovczy, Farkissovczi
Helyszín
Farkasfa
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Mangliár László okleveles építészmérnök, Hármashatár Baráti Kör
Illetékesség
Szombathelyi Egyházmegye, Őrségi Esperesi Kerület
Szakszerű leírás
A templom vasbeton alapra épített téglaépület, nyitott fedélszékkel, cserép borítással, faszerkezetű nyitott toronnyal, melyben 1 harang van. Bejárata aszimmetrikus kétszárnyú tölgyfa ajtó egyedi asztalos kivitelben. Egyhajós, karzattal, szentéllyel, sekrestyével, gyóntatószobával, vizesblokkal. Az oltár, az ambó, a tabernákulum, a keresztút fából készült, faragott, Pál Gergely oroszhegyi (Erdély, Románia) fafaragó művész munkája.
Az oltárképet Keller József festőművész készítette. Az ablakok gravírozottak. A templom tartályos gázzal, Wolf kazánnal, lapradiátorral fűtött. Harangja bronz, súlya kb. 150 kg.
Weboldal
https://www.martinus.hu/nev-es-cimtar/plebaniak/105/szentgotthard-farkasfa-szent-anna-filia. (Letöltés ideje: 2019. 03. 20.)
Fájlnév
SM_035_C_0001.jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-03-20
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás