Épített örökség


Sigray-kastély és kastélypark Iváncon

települési örökség

Ivánc, Kossuth Lajos u. 1-5.

18. század

 A kastély barokk stílusban épült a 18. században. 1870 körül eklektikus stílusban alakították át. 1920 körül pedig belül szecessziós stílusban. 1951 óta szociális otthonként működik. Külsejében a régi állapotokat idézi, de belülről teljesen átalakították, néhány régi ajtó mellett csak a könyvtár és a kápolna helyisége, valamint a grófi fürdőszoba őrződött meg benne fehérmárványból faragott hatalmas kádjával.
A kastélyparkban az őshonos növények mellett egzóta fajok is találhatók. A parkban látható a Darlington amerikai püspök látogatásának emlékére telepített kocsányos tölgy, Vas megye legmagasabb bükkállománya (40 m), valamint Magyarország legnagyobb és legidősebb (300 éves) tulipánfája.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Ivánc
A település más megnevezése
Ivanc, Ivancz, Iváncz, Iwancz, Ivántz
Fő építőanyag
tégla
Egység azonosítószáma
8938
Helyszín
Ivánc, Kossuth Lajos u. 1-5.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Ivánc, Kossuth Lajos u. 1-5.
Az egység védelmi státusza
Műemléki védettség alatt 1986 óta (8938, 7749)
Szakszerű leírás
A kastély története 1336-ra nyúlik vissza, amikor annak északi végén középnemesi udvarház állt Ivánczy Miklós birtoklásában. 1543-ban “curia nobilitaris”-ként említik, tulajdonosa Ivánczy Péter Vas megye alispánja. A török pusztítását követően 1714-re báró Sigray Károly építette fel barokk stílusú kastélyként. 1898 körül épített újjá gróf Sigray Antal, eklektikus stílusban, amely során külsőleg eklektikus, a belsőt tekintve szecessziós stílust követi. Külsejében a régi állapotokat idézi, de belülről teljesen átalakították, néhány régi ajtó mellett csak a könyvtár és a kápolna helyisége, valamint a grófi fürdőszoba őrződött meg benne fehérmárványból faragott hatalmas kádjával. A kastélypark jellegzetessége az angol-kínai kerthatás, amely a Kew Royal Botanic Gardens vezetőjének tervei alapján került kialakításra. A kastélypark gyűjteményes kertnek is tekinthető, mert az őshonos növények mellett jelentős számban kerültek telepítésre egzóta fajok. A kastélypark egységre különíthető: 1. Alsó park (Rába mellék), amely híres Darlington amerikai püspök látogatásának emlékére telepített kocsányos tölgyéről és a köztudatban élő „Lakodalmas rét” megnevezéséről. 2. Teraszoldal, ahol Vas megye legmagasabb bükkállománya (40 m) található. 3. Maláka part a Halastóval, ahol a halastavat rétegforrás táplálta. 4. Felső park, amely az épületegyüttessel alkot szoros egységet.
Irodalom
Benczik Gyula: Ivánc. Száz magyar falu könyvesháza. Budapest, [2000].
Weboldal
http://ivancertektar.hu/sigray-kastely-es-kastelypark/ ( Letöltés ideje: 2019. 09. 25.)
Fájlnév
SM_051_C_0001.jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-09-25
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás