Épített örökség


Román stílusú templom Csepeszkopácson

szakrális építészeti örökség

Csepeszkopács, Árpád tér 11.

13. század

A románkori falusi építészet egyik magyarországi remeke. Az egyhajós templom építészeti tömegében és részletképzésében is a jáki templom elemeinek kicsinyítetten megidézése. A hajó északi falán Dorfmeister István Szentháromság című képe függ rokokó keretben, oromzatán Szent Mihály főangyal fából faragott szobra áll. A templom belsejében látható falképek a 13.-15. századból valók. Az északi oldalon a bűnbeesést, a délin pedig a megváltás ábrázolják, míg szentélyben a hit, a remény és a szeretet allegorikus ábrázolása látható. A diadalívet reneszánsz motívumok díszítik.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Csempeszkopács
A település más megnevezése
Csempesz, Cschempéß, Csempész, Csempeß, Csempeßi, Tsempesz, Kopács, Kopocsch, Kopacs, Kapáts, Kopáts, Copáts
Fő építőanyag
tégla
Egység azonosítószáma
8868
Helyszín
Csepeszkopács, Árpád tér 11.
Az egység védelmi státusza
Műemléki védelem
Illetékesség
római katolikus egyház
Szakszerű leírás
A románkori falusi építészet egyik magyarországi remeke. 1250-ből már van forrásunk egy helyi templomról. Téglából épült, falazatából római kori téglák és sírkőmaradványok kerültek elő. Az egyhajós, mesterséges dombon, szabadon álló templom funkciójában, valamint építészeti tömeg- és részletképzésében egyaránt, kicsinyítve a Jáki kegyúri templom hatását mutatja. A hajó északi falán Dorfmeister István Szentháromság című képe látható rokokó keretben, oromzatán Szent Mihály főangyal fából faragott szobra áll. A belsejében látható falképek a 13.-15. századból valók. Az északi oldalon a bűnbeesést, a délin pedig a megváltás ábrázolják, míg szentélyben a hit, a remény és a szeretet allegorikus ábrázolása látható. A diadalívet reneszánsz motívumok díszítik.
Fájlnév
SM_019_C_0003.jpg; SM_019_C_0004.jpg; SM_019_C_0005.jpg; SM_019_C_0006.jpg; SM_019_C_0007.jpg; SM_019_C_0008.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi; 300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2020-01-13
Dokumentáló
dr. Horváth Sándor

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás