Épített örökség


“Örök ige” temploma Csörötneken

szakrális építészeti örökség

Csörötnek, Templom u. 1.

1985

Az épület dobozszerű, kereszt alaprajzú, fehérre festett. Rézzel fedett lapos tetején prizma alakú 6x6 méteres kupolán és földig érő ablakain át jut a fény a templom belsejébe. Kerten át érkezünk a kapujához, amelyen bronztáblákon olvashatjuk a Szentírás 72 könyvének a nevét. Harangjai különálló harangtoronyban vannak. Belsejében a falakat stációk díszítik. A bejárat felett van az orgona. A szentély közepén hatalmas feszület, oldalain két hatalmas oltárkép. Az oltár mint nyitott könyv az Újszövetséget, az ambó, mint széttekert tekercs az Ószövetséget jelképezi. Fazekas Péter Vas megyei főépítész tervei alapján épült, amelyért építészeti nívódíjat kapott. A park tervezője dr. Józsa Miklósné.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Csörötnek
A település más megnevezése
Csőrőtnek, Schreitling, Cseretnek, Csrintling, Schrietling, Schrintling, Csritnik, Cschoeroetnek, Cscheretnek, Csőnetnek, Schriedling, Schroedling
Helyszín
Csörötnek, Templom u. 1.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Fazekas Péter főépítész, Lesenyei Márta és Kiss Sándor képzőművészek, dr. Józsa Miklósné kertépítő mérnök
Illetékesség
Szombathelyi Egyházmegye, Őrségi Esperesi Kerület
Szakszerű leírás
A templom alapterülete 360 m2, beépített térfogata 2100 m3. A szentély közepén lévő hatalmas (5 méteres, 2,7 méteres bronz Krisztussal) kereszt, tövében található a szentsírt jelképező tabernákulum. Krisztus nem visel töviskoronát, nincsenek szegek és sebhelyek. A baloldali oltárképen a Hegyi Beszéd, Szent Máté evangéliumának 5-7. fejezetét ábrázoló jelenet látható. A jobb oldalin az Emmauszi jelenet Szent Lukács evangéliumából. Az oltárképek keretét próféták és evangélisták, egyházatyák és szentek ábrázolásai töltik ki. A képzőművészeti alkotások Lesenyei Márta és Kiss Sándor munkái.
Irodalom
Takács Gyula: Az Örök Ige temploma Csörötneken. Szombathely, 1989
Weboldal
https://www.martinus.hu/nev-es-cimtar/plebaniak/46/csorotnek-orok-ige-plebania . (Letöltés ideje: 2019. 3. 13.)
Fájlnév
SM_021_C_0001.jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-03-13
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Magyar
Skip to content