Épített örökség


Katolikus templom Nemeskoltán

szakrális építészeti örökség

Nemeskolta, Dózsa György u. 22.

1864

Kolta romossá vált középkori templomát 1633-ban elbontották és helyére újat építettek. Az új templomot 1644-ben már említik. A jelenlegihez hasonló méretű lehetett, de attól néhány méterrel eltolva állt. A reformáció után az evangélikusok is használták. 1720-ban került vissza a katolikus egyház tulajdonába. A 19. századra ez a templom is leromlott, elbontották. A mai templom Ybl Miklós tervei alapján gróf Cziráky János magánvagyonából épült 1864-ben.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Nemeskolta
A település más megnevezése
NemesKolta, Kolta, Kóta, Kétt Kolta, Nagy- und Kisch-Kolta, Két Kolta, Kolta/Kis Kalta, Kolta/Kis Kolta, Kólta, Nagy és Kis Kolta, Kis- Kolta, Nagy-Kolta, Két-Kolta
Fő építőanyag
tégla
Egység azonosítószáma
11523
Helyszín
Nemeskolta, Dózsa György u. 22.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Ybl Miklós tervei szerint épült
Az egység védelmi státusza
Műemléki védelem. A templom körül lévő teresedés helyi védelem alatt áll.
Illetékesség
Nemeskoltai Római Katolikus Egyházközség Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztály (Műemléki Nyilvántartás)
Szakszerű leírás
Nemeskolta katolikus temploma hazai romantika emléke, melyet historizáló stílus és neoromán elemek tesznek teljessé. A templom egyedi jellegével kuriózum a falusi templomok sorában. Karzata alatt található fa „Piéta” az előző templomból származik. Orgonája 1875-ben készült. Oltárképe Szent Mártont ábrázolja. A templom utolsó felújítása 2010-ben volt, 2011-ben műemlékké nyilvánították.
Weboldal
http://www.viasanctimartini.eu/telepulesek/nemeskolta (Letöltés ideje: 2019.12.03.)
Fájlnév
SM_084_C_0005.jpg; SM_084_C_0006.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-12-03
Dokumentáló
Nagy Endre

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás