Épített örökség


Cáki Pincesor

települési örökség

Cák, Gesztenyés (hrsz.: 1286)

19. század

A Cáki Pincesor nyolc pincéből álló épületegyüttese 1976 óta látogatható. A pincék a falu mögött húzódó gesztenyésben a hajdani parcellaszerkezetnek megfelelően épültek. Elsősorban a szőlőfeldolgozást, bortárolást szolgálták. A filoxéravész után lettek gyümölcsös, gesztenyés pincék. Cákon az 1890-es évek elején pusztult ki a szőlő. A hegy távolabbi részén telepítettek újat és feldolgozására a gazdák szekereken szállították ide a leszüretelt szőlőt. A pincék feletti domboldalból kaszáló lett, ligetes gesztenyeerdő. A térség régi pincéi egysejtűek, boronafalúak voltak, a kőpincék a 20. század elején jelentek meg.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Cák
A település más megnevezése
Czák, Czág, Czak, Czáká, Czáák, Czáka, Csák, Zackenbach, Zakenbach, Zackrebach, Czakenbak
Fő építőanyag
fa, zsúptető
Egység azonosítószáma
8832-8839
Helyszín
Cák, Gesztenyés (hrsz.: 1286)
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Bárdosi János (a Savaria Múzeum hajdani néprajzosa, az „in situ” szabadtéri múzeum létrehozója)
Az egység védelmi státusza
Műemléki védelem
Illetékesség
Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztály (Műemléki Nyilvántartás)
Szakszerű leírás
A Cáki Pincesor nyolc pincéből álló épületegyüttes. 1976 óta látogatható múzeumként.
A pincék a falu mögött húzódó gesztenyésben a hajdani parcellaszerkezetnek megfelelően épültek. Elsősorban a szőlőfeldolgozást, bortárolást szolgálták.
A filoxéravész után lettek gyümölcsös, gesztenyés pincék. Cákon az1890-es évek elején pusztult ki a szőlő. Újratelepítése a hegy távolabbi részén történt, de feldolgozására továbbra is a régi épületeket használták. Szüret idején a gazdák szekereken szállították ide a leszedett szőlőt.
A pincék feletti domboldalból kaszáló lett, ligetes gesztenyeerdővé alakult.
A térség régi pincéi egysejtűek, boronafalúak voltak. A kőpincék a 20. század elején kezdtek terjedni.
A Cáki Pincesor építményei a telken kívüli bortároló építmények legősibb típusát képviselik. Egysejtűek, földfelszín felettiek. Tulajdonképpen bortároló kamrák, melyek a szőlő feldolgozására, a bor egyik szürettől másikig való eltartására szolgáltak. Pince szavunk ezt az épülettípust jelenti, ellentétben a földbe ásott vagy sziklába vájt változattal, melynek ”lukpince” a neve.
A cáki pincék az 1800-as évek elején épültek. Faluk boronafal, gesztenye vagy tölgy gerendákból készült. Zsúpfedeles tetejük elől csonkakontyos, hátul lekontyolt ún. "farazatos". Gerincüket sározott zsúp fedi. Bejáratuk a rövid oldalon van, homlokzati bejáratosak. Csonkakontyos tetejük kinyúlik, előreugrik a homlokzat elé. Esővédett, munkavégzésre vagy megpihenésre alkalmas hely alakul ki így a bejárat előtt, melyet sokszor nagy, lapos kőlapokkal borítottak.
A pincék mennyezetét vastag gesztenyepadlók alkotják. A padlókat középen az épület tengelyében húzódó mestergerenda támasztja alá. A mestergerenda vége kinyúlik a bejárat fölé. Erre és a túlnyúló falgerendákra karvastagságú rúdfákat fektettek, megnagyobbítva ezzel a hegyi széna tárolására használt padlást. A múlt század második felében épült pincéken már nem nagyon volt mestergerenda, helyette inkább három födémgerendát alkalmaztak.
A falakat agyaggal tapasztották. A kiálló boronavégeket gyakran tapasztás nélkül hagyták, előfordult, hogy földfestékkel vörösre színezték.
A védett pincesort nyolc épület alkotja. Hat pince eredeti helyén áll, kettőt a korábban elpusztultak helyére a hegy távolabbi részéről telepítettek át.
A pincesor első nyolc épülete múzeumként berendezve 1976 óta látogatható.
A Cáki Pincesor 2015 óta fenn van a Vas Megyei Értéktár listáján.
Irodalom
A Kőszegi-hegység. Kalauz turistáknak és természetbarátoknak. Szerk.:Boda László-Orbán Róbert, BKL kiadó, Szombathely, 1999.
Bárdosi János: Népi műemlékek mentése Vas megyében. Művészet1976. 8.sz.
Tóth János: Kőszegvidéki szőlőhegyi pincék. Technika 1940. 8.sz.
Fájlnév
SM_016_C_0001.jpg; SM_016_C_0002 .jpg; SM_016_C_0003.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-12-06
Dokumentáló
Nagy Endre

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás