Épített örökség


Balogh-Sarlay kastély Csempeszkopácson

települési örökség

Csempeszkopács, Hunyadi János utca 22.

16. század

Későreneszánsz kiskastély. Csempeszházi Balogh Bertalan építtette a 16. század második felében. Későbbi tulajdonosa, Béri Balog Ádám, kuruc generális a 18. században, aki barokk stílusban átalakíttatta. 1976 óta a Hely- és Ipartörténeti, Néprajzi Múzeumnak ad otthont, melyet 2007-től alapítójáról, Pungor Zoltán Múzeumnak neveznek.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Csempeszkopács
A település más megnevezése
Csempesz, Cschempéß, Csempész, Csempeß, Csempeßi, Tsempesz. KOPÁCS Kopács, Kopocsch, Kopacs, Kapáts, Kopáts, Copáts
Fő építőanyag
tégla
Egység azonosítószáma
8869
Helyszín
Csempeszkopács, Hunyadi János utca 22.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Béri Balogh Ádám, dr. Ferencz Károly, Károlyi Antal, Pungor Zoltán
Az egység védelmi státusza
Műemléki védelem
Illetékesség
Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztály (Műemléki Nyilvántartás)
Szakszerű leírás
A kastélyt csempeszházi Balogh Bertalan építtette a 16. század második felében, késő reneszánsz stílusban, majd a 17. század végén Béri Balog Ádám kuruc brigadéros barokk ízlés szerint átalakíttatta.
Az időközben zálogba adott kastély és a hozzá tartozó birtok a 18. század végén, illetve a 19. század első harmadában visszakerült Balogh Ádám leszármazottaihoz, majd házasság révén a Sarlay-család tulajdonába jutott és ott is maradt 1949-ig, államosításáig. A kastély eredetileg nagyobb volt, de 1980 körül a déli szárnyat lebontották. Jelen állapotában így szabadon álló L alaprajzú, kis alapterületű épület. Homlokzatát falsávok díszítik, szintjeit övpárkány választja el. Helyiségei donga- és keresztboltozattal boltozottak, az emeleti szinten stukkódíszesek. Az épület 1976 óta ad otthont a helytörténeti gyűjteménynek, melyet 2007-ben az alapítóról, a csempeszkopácsi születésű Pungor Zoltán tanárról nevezték el. A kiskastély négy helyiségében, továbbá a folyosókon és a padlástérben a Csempeszkopácson és környékén (Vasszécseny, Nemeskolta, Meggyeskovácsi) a múzeumalapító által összegyűjtött néprajzi és helytörténeti tárgyi anyag tekinthető meg. A kőtár Csempeszkopács ezeréves építészeti és szobrászati emlékeit mutatja be. Az egyik emeleti szobában dr. Ferencz Károly (1915–2001) geológus Guineából származó természettudományi és néprajzi anyaga mellett ásványgyűjteménye is megtekinthető. A földszinti irodahelyiségben berendezett emlékszoba a helyi születésű Károlyi Antal (1906–1970) Ybl-díjas építész életéről és munkásságáról ad képet.
Irodalom
Pungor Zoltán: Baloghok Magyarországon, illetve Vas megyében. A csempeszházi és béri Balogh családok. Savaria - A Vas Megyei Múzeumok értesítője 17-18. (1983-1984) Szombathely, 1989. 207-248.
Weboldal
https://csempeszkopacs.hu/hu/bemutatkozas/latnivalok/ (Letöltés ideje: 2020. 03. 17.)
Fájlnév
SM_019_C_0001.jpg; SM_019_C_0002.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2020-03-17
Dokumentáló
Tóth Kálmán – Nagy Endre

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás