Épített örökség


A felsőszölnöki füstösház a Vasi Skanzenben

települési örökség

Szombathely, Árpád út 30.

19. század

1978-ban Bárdosi János (1933-1983) egy füstöskonyhás házat bontott le a felsőszölnöki János-hegyen. Bontás közben megállapította, hogy a lakóépület eredetileg három részből állt: füstösházból, pitvarból és kamrából. A háznak öt tolódeszkás ablaka, egy szellőző- és egy füstnyílása is volt. Ezért 2002-ben füstösházként épült fel a felsőszölnöki boronafalú, rozsszalmából készült zsúppal fedett ház rekonstrukciója a Vasi Skanzenben. A ház a Vas megye egész területére jellemző füstösház típusát képviseli. A szobában egy kenyérsütő kemence volt tüzelőpadkával. Vagy a tüzelőpadkán nyílt tűzön vagy a kemencében főztek.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Felsőszölnök/Gornji Senik
A település más megnevezése
FelsőSzőlnek, OberZeming, FelsőSzőlnők, Felsö-Szőmek, Soelnek, Felschoe-Soelnek, Ober-Zening, FelsőSzölnök, FelsöSzőlnők, GornySzűnűk, FelsöSzölnök, Szölnök, Szölnök, Felső-Szölnök, Ober- Zemming, GornyiSzinik
Fő építőanyag
fa, szalmatető
Helyszín
Szombathely, Árpád út 30.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Psihoda Józsefné tulajdona volt
Szakszerű leírás
1978-ban Bárdosi János (1933-1983) egy füstöskonyhás házat bontott le a felsőszölnöki János-hegyen, amely Psihoda Józsefné, Lázár Ilona tulajdona volt. Bontás közben megállapította, hogy a lakóépület eredetileg három részből állt: füstösházból, pitvarból és kamrából. A háznak öt tolitús (tolódeszkás) ablaka, egy szellőző- és egy füstnyílása is volt. Ezért füstösházként épült fel a felsőszölnöki boronafalú, rozsszalmából készült zsúppal fedett ház rekonstrukciója 2002-ben a Vasi Skanzenben. A ház nemcsak a szlovénekre, hanem Vas megye egész területére jellemző füstösház típusát képviseli a múzeumfaluban. A füstösháznak nevezett nagyméretű szobában egy kenyérsütő kemence volt tüzelőpadkával. A tüzelőpadkán nyílt tűzön főztek vagy a kemencében, ahol a kenyeret is sütötték.
Irodalom
Bárdosi János, A felsőszölnöki szlovén füstösház (Egy füstöskonyhás hajlított ház bontásának tanulságai). Savaria. 11-12. (1977-1978). Szombathely 1984. 227-281.
Fájlnév
SM_037_C_0005.jpg; SM_037_C_0006.jpg; SM_037_C_0007.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2018-09-07
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Magyar
Skip to content