Épített örökség


A bozsoki Sibrik-kastély

települési örökség

Bozsok, Rákóczi Ferenc u. 1.

17. század

Római épület maradványaira épült, 16-17. századi eredetű késő reneszánsz-barokk stílusú udvarház, kapuja fölött 1614-es évszám olvasható. Mai formáját 1815-ben nyerte el. Különleges építészeti értéke a boltíves kapubejáró. Földszinti termei dongaboltozatos mennyezettel készültek. Folyosóján kiállítás látható az utolsó tulajdonos, Dr. Verebi Végh Gyula, az Iparművészeti múzeum hajdani igazgatója életéről. A kiállításon a családi fotókon és Végh Gyula rajzain át elevenedik meg az élet és történelmi sorsfordulás a bozsoki kastélyban. Ma kastélyszállóként működik. Egy 8 hektáros parkerdő öleli körbe, mely értékes fa és vadállománya miatt természetvédelmi terület (Kőszegi Tájvédelmi Körzet).

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Bozsok
A település más megnevezése
Bosok, Poschendorf, Poschendorff, Bosók, Boschok, Posendorf, Buschendorf
Egység azonosítószáma
8817
Helyszín
Bozsok, Rákóczi Ferenc u. 1.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Verebi Végh Gyula
Az egység védelmi státusza
Műemléki védelem alatt
Szakszerű leírás
Valószínűsíthetően egy római épület maradványaira épült 16-17. századi eredetű késő reneszánsz-barokk stílusú, valaha egyemeletes udvarház. Vizesárok, felvonóhíd, erős várfal övezte a kastélyt. Mai formáját 1815-ben történt renoválása, átépítése során nyerte el. Az L alaprajzú kastély épülete a magas védőfallal együtt öleli körül a négyzetes udvart. A földszinti termei dongaboltozatos mennyezettel készültek.
A jelenlegi – Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén fekvő – kétszintes épület különleges építészeti értéke a nemes arányú boltíves kapubejáró, amely felett 1637-es évszám olvasható. A két címer valószínűleg a Nádasdy és a Sibrik családé lehet. Az L alaprajzú kastély épülete a magas védőfallal együtt öleli körül a négyzetes udvart. A földszinti termei dongaboltozatos mennyezettel készültek.
A parkban az őshonos növényfajokon túl, mint a mezei juhar, szomorú kőris, karai juhar, cserszömörce, számos növényritkaság található, mint zöld juhar, szivarfa, nyugati ostorfa, törökmogyoró, közönséges magyal, liliomfa, fekete dió, juharlevelű platán, babérmeggy, duglászfenyő.
Az épület ma kastélyszállóként működik.
Folyosóján kiállítás látható az utolsó tulajdonos, Dr. Verebi Végh Gyula, az Iparművészeti múzeum hajdani igazgatója életéről, mely 2001-ben nyílt meg, halálának 50. évfordulóján. Címe egy 1936-ban írt verse után: “Utcanév sem jár énnekem”. A kiállításon a családi fotókon és Végh Gyula rajzain át elevenedik meg az élet és történelmi sorsfordulás a bozsoki kastélyban.
A kastély érdekessége még, hogy olyan filmeket forgattak itt, mint a “Kőszívű ember fiai”, “Különös házasság”, “Fekete gróf” vagy a “Hány az óra Vekker úr?”. (A bozsoki határátkelőhelyen játszódtak a “Kisváros” című tévésorozat egyes jelenetei.)
Irodalom
Kuntár Lajos: Bozsok. H.n. É.n. [2001] Végh Gyula: Egy régi ház emlékezései. 3. köt. Bozsok, 1951.
C. Harrach Erzsébet-Kiss Gyula: Vasi műemlékek. Szombathely, 1983. 49.
Weboldal
http://bozsok.hu/turizmus/latnivalok (Letöltés ideje: 2019.09.9.) https://bozsok.szallasjegyzek.hu/hu/szallas/sibrik_kastelyszallo.html (Letöltés ideje: 2019.09.9.)
Fájlnév
SM_011_C_0001.jpg, SM_011_C_0002.jpg
Felbontás
300 dpi; 300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-09-09
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Magyar
Skip to content