Épített örökség


Szent Anna Templom Nicken

szakrális építészeti örökség

Nick, Rákóczi utca 1.

1776.

A templomot Niczky Lázár építtette 1776-ban. Teteje fazsindely volt, padozata kő. Szent Miklós tiszteletére szentelték fel. A két mellékoltárt Szent Anna és Szent Rozália tiszteletére állították. Egyik kriptája a Niczky családé, másik a Kisfaludyaké. Szent Miklós mellett az 1836-os egyházlátogatási jegyzőkönyv második védőszentként feltünteti Szent Annát. 1867. szeptember 2-án tűzvész pusztította el a templom tetejét: a helyreállítás nyomán kapta a templomtető és a torony a jelenlegi formáját. Az épület belsejét Steffek Albin freskói (1954) díszítik. Színes üvegablakai 1986-87-ben készültek, Mohay Zoltán és Závori Zoltán festőművész munkái.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Nick
A település más megnevezése
Niczk, Nitzk
Fő építőanyag
tégla
Helyszín
Nick, Rákóczi utca 1.
Az ingatlan kulturális örökségi egység történetével összefüggő személyek vagy szervezetek
Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány
Az egység védelmi státusza
műemlék
Illetékesség
Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal
Szakszerű leírás
A plébániatemplomot szilárd anyagokból - elsősorban téglából - építtette fel Niczky Lázár 1776-ban. A teteje akkor fazsindely volt, padozata kő. Szent Miklós tiszteletére szentelték fel, mint a korábbi, középkori templomot. A két mellékoltár Szent Anna és Szent Rozália tiszteletére lett állítva. Egyik kriptája A Niczky családé, a másik a Kisfaludyaké. Szent Miklós mellett az 1836-os egyházlátogatási jegyzőkönyv már második védőszentként feltünteti Szent Annát. 1867. szeptember 2-án tűzvész pusztította el a templom tetejét: a helyreállítás nyomán kapta a templomtető és a torony a jelenlegi formáját. 1954-ben Steffek Albin freskóival díszítődött a templom belvilága; ezek témái: Angyali üdvözlet, Mária látogatása Erzsébetnél, A kis Jézus születése, Szent Imre herceg, Árpádházi Szent Erzsébet, Mennyekbe felvett Királyné. Színes üvegablakai 1986-87-ben készültek, Mohay Zoltán és Závori Zoltán festőművész munkái; témáik: Szent István, Szent László, Szent Margit, Batthyány-Strattmann László és Maximilian Kolbe.
Fájlnév
SM_086_C_0001.jpg
Felbontás
300 dpi
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-12-10
Dokumentáló
Archeotekt Bt. - dr. Horváth Sándor

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Megszakítás