Tárgy


A felsőszölnöki őrs

fénykép

Fotograf Knebel?

1938-39

Az albumot Dr Horváth Kálmánné Niczky Geraldine grófnőnek, a felszentelt csapatzászló édesanyjának a zászlóavatás emlékére ajánlotta a m. kir. 11. honvéd határvadász zászlóalj tisztikara és legénysége. Az országhatárok őrzését Magyarországon 1938-tól általában a határvadász alakulatok oldották meg. Az albumot Derezsán Erzsébet, szombathelyi iparművész készítette. Az album borítóját a Magyar Királyság címere (koronás kiscímer), két oldalt a címert tartó angyalokkal kiegészítve díszíti. Ugyanakkor az albumban látható csapatzászlójának egyik oldalát már az 1938. augusztusától hivatalos a két angyal által tartott középcímer, másik oldalát Patrona Hungariae díszíti.

Információ a digitalizálás tárgyáról


Anyagok és technikák
papír, pozitív nagyítás
Település szócikk
Felsőszölnök/ Gornji Senik
A település más megnevezése
FelsőSzőlnek, OberZeming, FelsőSzőlnők, Felsö-Szőmek, Soelnek, Felschoe-Soelnek, Ober-Zening, FelsőSzölnök, FelsöSzőlnők, GornySzűnűk, FelsöSzölnök, Szölnök, Szölnök, Felső-Szölnök, Ober- Zemming, GornyiSzinik
Származási/ keletkezési hely
Felsőszölnök
Szakszerű leírás
Az albumot Dr Horváth Kálmánné Niczky Geraldine grófnőnek, a felszentelt csapatzászló édesanyjának a zászlóavatás emlékére ajánlotta a m. kir. 11. honvéd határvadász zászlóalj tisztikara és legénysége. Az országhatárok őrzését, ellenőrzését és a közvetlen határsáv megvédését Magyarországon 1938-tól általában a határvadász alakulatok oldották meg, amelyek a honvédség kötelékébe tartoztak. A M. Kir. 11. Honvéd Határvadász zászlóaljba 18 őrs tartozott. Az albumot Derezsán Erzsébet, szombathelyi iparművész készítette. Az album borítóját a Magyar Királyság címere (koronás kiscímer), két oldalt a címert tartó angyalokkal kiegészítve díszíti. Ugyanakkor az albumban látható csapatzászlójának egyik oldalát már az 1938. augusztusától hivatalos a két angyal által tartott középcímer, másik oldalát Patrona Hungariae díszíti. Valószínűsíthető, hogy az album még 1938 augusztusa előtt, a csapatzászló viszont már a visszacsatolások után készült.
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Savaria Megyei Hatókörű Városi Gyűjtemény HP1529/36
Felhasználás korlátozása
csak belső használatra
A dokumentálás dátuma
2019-01-24
Dokumentáló
Mészáros Irén

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Magyar
Skip to content