Tárgy


A felsőcsatári út menti Mária szobor, kápolnaszobor

fénykép

Mária Dorner

20. század 2. fele

„A szobor eddigi ismereteink alapján Vas megye második legrégibb falusi szakrális emléke. 1686-ban tett kegyes alapítványt Tallián Eleonóra úrnő a Mária-szobor fenntartására. Látható, hogy a Madonna szobor eredetileg oszlopon állott. Az oszlopot levágták. Sok évtizede betonból öntött, töviskoszorús szív egészítette ki a látványt. A Madonna szobor elé fektetett töviskoszorús szív, Mária hétfájdalmú szíve a misztérium játékokhoz hasonlóan összefoglalja a Szűzanya földi pályáját: utal Jézus születésére és kereszthalálára. Nem marad el azonban a folytatás sem: az Ég Király - nője az örökélet elnyerésére buzdítja az embereket. Erre utal a boltozatra festett csillagos ég.”

Információ a digitalizálás tárgyáról


Anyagok és technikák
fekete-fehér negatív
Település szócikk
Felsőcsatár
A település más megnevezése
Felsőcsatár, Felső-Csatár, Felső Csatár, Ober Schilding, Felsö Csatár, Cschatar, Felschoe-Cschatar, Ober-Schilding, Gorny Csatár, Chatar Gornyi
Méretek – leírás
5600x3700 pixel
Származási/ keletkezési hely
Felsőcsatár
Szakszerű leírás
Műemléki védettsége nincs, de helyi szakrális értékek közül az egyik legértékesebb a Petőfi utca és a Néphadsereg sarkán található Mária-szobor. „A szobor eddigi ismereteink alapján Vas megye második legrégibb falusi szakrális emléke. 1686-ban tett kegyes alapítványt Tallián Eleonóra úrnő a Mária-szobor fenntartására. Látható, hogy a Madonna szobor eredetileg oszlopon állott. Az oszlopot levágták. Sok évtizede betonból öntött, töviskoszorús szív egészítette ki a látványt. A Madonna szobor elé fektetett töviskoszorús szív, Mária hétfájdalmú szíve a misztérium játékokhoz hasonlóan összefoglalja a Szűzanya földi pályáját: utal Jézus születésére és kereszthalálára. Nem marad el azonban a folytatás sem: az Ég Király - nője az örökélet elnyerésére buzdítja az embereket. Erre utal a boltozatra festett csillagos ég.”
Az tárgyat őrző intézmény vagy magánszemély neve és a tárgy azonosítószáma
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum FH4018
Irodalom
Keresztek, kőképek, kápolnák Vas vármegyében. In: Nyugat-Dunántúl népi építészete. Szerk.: Cseri Miklós. Szabadtéri Néprajzi múzeum, Szentendre-Velem, 1996. 381-414.
Felhasználás korlátozása
csak belső használatra
A dokumentálás dátuma
2019-01-24
Dokumentáló
Mészáros Irén

Galéria


Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Magyar
Skip to content