Személyiségek


A “farkasfai per” áldozatai

Kémkedés és összeesküvés vádja koncepciós perben

A “farkasfai per” a magyarországi kommunista igazságszolgáltatás legvéresebb eseménye volt. 70 főt állítottak bíróság elé 1953-ban jugoszláviai kémkedés és összeesküvés vádjával. 10 személyt halálra ítéltek, illetve a perrel kapcsolatban haltak meg: Bekes Józsefné, Bekes József, Wrangel Péter, Sipos Ferenc, Szabó Ernő, Sipos János, Sipos Gyula, Bicsak Lajos, Bicsak Elemér, Sipos (gyerek)?.

Információ a digitalizálás tárgyáról

Település szócikk
Farkasfa
A település más megnevezése
Farkischdorff, Farkasovczy, Farkaschfa, Farkischdorf, Farkisdorf, Farkasovczi, Farkasovczy, Farkissovczi
Születési hely és idő
Farkasfa
Elhalálozás helye és ideje
1953. júniusa, Budapest
Életrajz
Farkasfa ismert csempészhely volt, részben a szomszédos Ausztria, illetve Jugoszlávia felé. 1949-ig nem építették ki a műszaki határzárat, ezt a lehetőséget sokan, főleg fiatalok használták ki. Ezen a vidéken próbálkoztak ugyanis Nyugatra való szökéssel, ami a falu lakosainak segítségével sikerült is. De ugyanezt a helyet használták ki a Magyarországba való belépésre azok a futárok, és azok az ellenállás szervezők is, akik megbízatással tértek vissza. 1952 elején az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) megszállta a falut és 70 embert teherautókkal szállítottak be a szombathelyi ÁVH központba. A 70 vádlott ügyét három csoportban tárgyalta a budapesti Katonai Bíróság a Fő utcai ÁVH központban. 10 embert halálra ítéltek, illetve a perrel kapcsolatban haltak meg.
Irodalom
Kövér István: Emlékkönyv IV. Szombathely, 1999. 350-360.
Weboldal
http://www.kiss.szalez.ofm.hu/pdf/pdf/bortonvilag_magyarorszagon__fehervary_istvan.pdf (Letöltés ideje: 2019. 03. 21.)
Felhasználás korlátozása
Korlátozott
A dokumentálás dátuma
2019-03-21
Dokumentáló
Mukicsné Kozár Mária

Az anyagok felhasználásnál kötelező a forrás (www.documenta-pannonica.hu), valamint az eredetit őrző intézmény vagy személy feltüntetése.
Magyar
Skip to content